Dünyada benzeri var mıdır bilinmez? Bir metropol ve ona son derece yakın el değmemiş bir doğa cenneti. Ne kooperatifler, ne amaçsız kalabalıklar, ne de sanayi henüz ulaşamamış Sığacık’a. Sığacık İzmir’e 50, Seferihisar’a ise sadece 5 kilometreuzaklıkta. Son derece korunaklı bir limana sahip. Zaten adı da “sığınak” kelimesinden geliyor. Yüzyıllarca denizciler Ege’nin öfkeli dalgalarından Sığacık Limanı sayesinde kurtarmışlar canlarını. Günümüzde liman eski şaşalı günlerine ulaşacağı anı bekliyor sabırsızca. Çünkü güzel haberler var. Ege’nin eşsiz yat limanlarından biri doğuyor Sığacık’ta. Proje hayata geçirileceği günleri sabırsızlıkla bekliyor. Yat limanının yeri ve Sığacık koyuna yapacağı olumsuz çevresel etkiler tartışılsa bile projeye adım atılmış bile. Sığacık’ın bir diğer özelliği de rüzgarı. Öyle ki bölge Alaçatı kadar karakteristik bir rüzgara sahip.
Bu son derece benzersiz konumunun bir armağanı Sığacık’a. Sörf tutkunları için Alaçatı’ya ciddi bir alternatif ve rakip olması bekleniyor. Ancak daha zaman var. Tıpkı turizmde olduğu gibi. Çünkü gelir seviyesi yüksek sörfçülerin konaklayabileceği otel ve pansiyon sayısı oldukça sınırlı günümüzde. Halen üç otel ve sadece 15 pansiyon hizmet veriyor Sığacık gezginlerine. Ancak bölge turizm yatırımları açısından eşsiz olanaklar sunuyor yatırımcılara. Nitekim büyük turizm yatırımları başlamış bile.Ünlü bir havayolu şirketimiz beş yıldızlı bir otel inşaatına başlamış bile. Sığacık’ın bir diğer özelliği de rüzgarı. Öyle ki bölge Alaçatı kadar karakteristik bir rüzgara sahip. Bu son derece benzersiz konumunun bir armağanı Sığacık’a. Sörf tutkunları için Alaçatı’ya ciddi bir alternatif ve rakip olması bekleniyor. Ancak daha zaman var. Tıpkı turizmde olduğu gibi. Çünkü gelir seviyesi yüksek sörfçülerin konaklayabileceği otel ve pansiyon sayısı oldukça sınırlı günümüzde. Halen üç otel ve sadece 15 pansiyon hizmet veriyor Sığacık gezginlerine. Ancak bölge turizm yatırımları açısından eşsiz olanaklar sunuyor yatırımcılara. Nitekim büyük turizm yatırımları başlamış bile. Ünlü bir havayolu şirketimiz beş yıldızlı bir otel inşaatına başlamış bile.
Sığacık’ın kimilerine göre en büyük şansı kimilerine göre ise en büyük şanssızlığı bölgenin büyük bir kısmının SİT alanı olması. Koruma altındaki bu bölge el değmemişliğini SİT alanı olmasına borçluyken bölgenin diğer turistik kasabalarına oranla geri kalmış olması da yine SİT alanı olmasına bağlanıyor. Sığacık ziyaretçileri lezzetli Ege balıklarını göreceli olarak daha ucuz fiyatla bulabiliyorlar şirin Sığacık restoranlarında. Ama özellikle bölgedeki balık çiftliğinden kaynaklanan çevre kirliliği balık jenerasyonunu hızla azalmasına yol açıyor. Trol avcılığının da bu konudaki etkisini unutmamak lazım.
Sığacık bir kıyı kasabası, belki de bir balıkçı köyü. Yerleşim koyun yani Sığacık Limanı’nın çevresine yayılmış. Liman çevresindeki Ortaçağ kalesi de bu durumu kanıtlıyor. Günümüzde şirin, küçük lokantalara, pansiyonlara dönüşmüş bu yapılar. Hafta sonları İzmirlilerce nefes almak için kullanılıyorlar. Ancak keşfedilmemek karışık duygular yaratıyor Sığacık sakinlerine. Aynı anda hem bu sakinliğin huzurunu hem de keşfedilmemişliğin ekonomik sıkıntılarını yaşıyorlar. Ama eminiz ki Sığacık kısa bir süre sonra huzur arayanların mabedi olacak. Biz de dolaşıyoruz Sığacık sokaklarında huzur içinde ve kulak kabartıyoruz Sığacıklıların konuşmalarına. Ne demişler: “Öylesine huzurludur ki kelebek; kovalandığında bile acele etmez.”
Deniz TUFAN " Tekne Opertatörü"
“Daha önce balıkçıydım. 15 yıldır tekne turları düzenliyoruz. Aynı zamanda kış aylarında da balık turları düzenliyoruz. Tekne turlarını ve balık turlarını SELİNDA- SELİNDA1-SELİNDA2 ve TUFAN isimli 4 farklı boy ve özellikteki teknelerle yapıyoruz. Sahip olduğumuz cok sayıdaki tekneler ve tecrübeli personel kadrosuyla şirketlere ve gruplara da özel tekne turları ve balık turları düzenliyoruz.
Her yıl düzenli olarak karaya cıkarak bakımlarımızı yapıyor ve yeni sezona hazır bir şekilde turlarımıza başlıyoruz. Yaz sezonu boyunca turlarımız hergün saat 10.30 sığacık limanından hareketle başlıyor. Bir saatlik bir yolculuktan sonra Papaz Boğazı’nda 30 dakika deniz molası veriyoruz. Daha sonra hiç rüzgar almamasından dolayı yemek koyu ismini verdiğimiz Yalancıkokar’da yemek molası veriyoruz. Burada iki saat kalıyoruz. Üçüncü durağımız Çamur Koyu. Buradaki çamur cilde çok iyi geliyor. Burada da 45 dakika kalıyoruz. Dördüncü koyumuz Taşada. İçinde bulunan adaya benzer büyük bir taştan dolayı bu ismi alan koyda bir saat kaldıktan sonra son durağımız olan Akvaryum’a gidiyoruz. İsminden de anlaşılabileceği gibi burası çok güzel ve temiz. Burada da bir saat kalıp saat 17.30 gibi Sığacık Limanı’na geliyoruz.
Ben şu anda 60 yaşındayım. Bu süreçte Sığacık’ta çok şey değişti. Bu değişimin en önemli göstergelerinden biri de yat limanı ve Cıtta slow. Artık seferihisarın şirin mahallesi sığacık sadece izmir ve cevresinden değil tüm dünya ülkelerinden misafirlerini ağırlıyor. İlçemizin tanınmasında büyük rol oynayan belediye başkanımız sayın Tunç SOYER’e ve sığacık yat limanını işletmekte olan COLİN firması yetkililerine teşekkür ediyoruz.